خلاقیت چیست؟

من از خیلی‌‏ها شنیده‏‌ام که می‏‌گویند: «من آدم خلاقی نیستم.» آیا تا به حال فکر کرده‌‏اید که اصلاً این خلاقیت یعنی چه؟ چه می‏‌شود که ما به یک آدم می‏‌گویم خلاق یا به یک نقاشی و رمان می‏‌گوییم:«هوووم خیلی خلاقانه بود.»

خلاقیت چیست؟ خلاقیت به زبان ساده یعنی خارج از روتین عمل کردن، خارج از چارچوب فکری خود فکر کردن و خارج از عرف جامعه به چیزی اندیشیدن. اما چطور می‌‏توانیم از روتین خارج شویم؟ بگذارید این سوال را با یک مثال توضیح دهم: در رمان‏‌های «هری پاتر» نوشته خانم جی. کی. رولینگ عزیز ما تابلو‏های نقاشی و قاب عکس‏‌هایی را می‏‌بینیم که شخصیت‏‌های آن راحت در تابلو زندگی می‏‌کنند. از صندلی بلند می‏‌شوند، گل‏‌های داخل گلدان را مرتب می‌‏کنند و حتی از این تابلو به آن تابلو می‏‌روند و با یک‌دیگر صحبت می‏‌کنند. ما راه‌پله‌‏هایی را می‏‌بینیم که حرکت می‏‌کنند و جا‏به‌‏جا می‏‌شوند. شمع‏‌هایی می‏‌بینیم که روی هوا معلق هستند و انواع و اقسام شگفتی‏‌هایی که یک نوع بی‌‏نظیر از خلاقیت است.

چطور خانم رولینگ به این حد از خلاقیت رسید؟ آیا این خلاقیت ارثی و ذاتی بود؟ آیا او استعداد خلاق بودن را داشت؟ نه! متاسفانه باید بگویم خلاق بودن هیچ ارتباطی با استعداد و ژنتیک ندارد. خلاقیت خانم رولینگ ماحصل یک چیز است: خارج از روتین فکرکردن و به عبارت ساده‌‏تری «دنیا را از زاویه جدیدی نگاه کردن.» اما چطور شد که خانم رولینگ به این درجه از خلاقیت رسید؟ بیایید به مفهوم نقاشی برگردیم. تعریف نقاشی در عرف و روتین فکری جامعه این است: یک طرحی توسط نقاش روی یک سطح کشیده می‏‌شود. خلاقیت دقیقا از جایی شروع می‏‌شود که شما از خود بپرسید:«نقاشی چه کاری نمی‌‏تواند انجام دهد؟» پاسخ این سوال برای خانم رولینگ این بود که یک نقاشی نمی‏‌تواند حرکت کند و صحبت کند. درواقع با این سوال ما از روتین فکری خود خارج می‏‌شویم و با زاویه جدیدی به این مفهوم نگاه می‌‏کنیم.

می‏‌‌‌‌خواهم بگویم شما با خارج از روتین فکرکردن به راحتی تبدیل به یک آدم خلاق می‌شوید.

حالا برای تمرین خلاقیت می‌‏توانیم به هر آن‌چیزی که نزدیک ما است نگاه کنیم و از خود سوال بپرسیم و جوابش را روی کاغذ بنویسم.

کتاب چه کاری نمی‏‌‌تواند بکند؟ یا ما با کتاب چه کاری انجام نمی‏‌دهیم؟ قلم چه کاری نمی‌‏تواند بکند؟ یا ما با قلم چه کاری نمی‌توانیم بکنیم؟ مجسمه چه کاری نمی‏‌کند؟ یا ما از مجسمه برای چه چیزی استفاده نمی‌کنیم؟ کمد چه کاری نمی‌تواند بکند؟ یا ما از کمد برای چه چیزی استفاده نمی‌کنیم؟

پرسیدن و تمرین مکرر باعث می‏‌شود این روند سوال پرسیدن در ناخودآگاه ما ضبط بشود و بعد از مدتی حتی دیگر خودمان نمی‌‏فهمیم چطور و چگونه خلاقیت را وارد داستان و دنیای خود می‏‌کنیم و بعد از مدتی حتی موفق خواهیم شد کلیشه‏‌ها را از نگاه متفاوتی ببینیم. در آخر یادتان نرود که احمقانه‏‌ترین جواب‏‌های خود را بنویسد و به آن‏‌ها فکر کنید و روتین ذهنی خود را کنار بزنید.

 

نویسنده: پرناز بهزاد (پریزاد)

نوشتهٔ بعدی
بهترین رمان‌های فانتزی نوجوانان
نوشتهٔ قبلی
چطور شخصیت‌های شرور داستانی خلق کنیم؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

نوشته‌های مرتبط
رایگان‌ها
فهرست